Vineri, 17 ianuarie, a fost raportat un nou caz de rabie la caine in localitatea Valea Ursului, comuna Bascov. Urmare notificarii, au fost convocate Centrul Local de Combatere a Bolilor si Unitatea Locala de Sprijin de la nivelul Consiliului Local Bascov, instituindu-se toate masurile de lichidare a focarului si de prevenire de noi cazuri. Astfel, s-a instituit zona de protectie pe o raza de 3 km si zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului.
-
se va efectura catagrafierea carnasierelor domestice din localitatea Bascov si din zona de supraveghere, precum si vaccinarea celor neimunizate in anul 2013
-
se va supraveghea circulaţia carnasierelor domestice din zona târgurilor şi oboarelor;
-
se vor notifica localităţile pentru instituirea măsurilor corespunzătoare, toate acestea având ca scop evitarea apariţiei cazurilor de rabie la om
De asemenea, toţi cetăţenii trebuie să fie atenţi la comportamentul atipic al animalelor domestice, evitând contactul direct cu acestea din urmă, solicitarea examenului veterinar la cele mai mici semne de suspiciune, vaccinarea preventivă a persoanelor care, eventual, au intrat in contact cu animalul infestat.
Intalnire cu fondurile de vanatoare cu scopul prevenirii focarelor de rabie
Legat de incidenta cazurilor de rabie din judetul Arges, in conferinta de presa trecuta v-am anuntat ca in decursul anului 2013 am avut nu mai putin de 13 de astfel de cazuri raportate, conform si hartii care prezinta distributia cazurilor din judet.
In conditiile in care numarul este aproape dublu fata de cel semnalat in anul 2012, cand au fost semnalate 7 cazuri, am hotarat sa facem o analiza impreuna cu administratorii fondurilor de vanatoare.
La intalnirea de joi, 16 ianuarie, au participat urmatoarele institutii: Consiliul Judetean Arges, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arges, Directia Silvica Arges, ITRSV, Directia de Sanatate Publica.
In judetul Arges sunt constitutie 51 de fonduri de vanatoare care sunt date in administrare catre 15 entitati: Directia Silvica, AJVPS, alte asociatii cinegetice. Scopul intalnirii a fost acela de a se identifica masuri cu caracter preventiv pentru a reduce numarul de cazuri de rabie si implicit a reduce riscurile punerii in pericol a sanatatii populatiei, asa cum a fost cel mai recent caz mediatizat, rabia la lup in comuna Malureni.
Astfel, avand in vedere numarul mare de exemplare de vulpe, animal care este purtatorul virusului catre comunitatile umane, in urma intalnirii s-a propus ca la nivelul fiecarui fond cinegetic existent in judetul Arges sa se vaneze cel putin 3 vulpi pana la jumatatea lunii martie a acestui an.
Tot ca o masura dispusa in cadrul intalnirii a fost supravegherea periodica de catre angajatii silvici si responsabilii fondurilor de vanatoare a comportamentului animalelor si interventia operativa in situatiile in care acestea actioneaza agresiv.
De asemenea, la propunerea celor prezenti, vom inainta Grupului de suport legislativ analiza posibilitatii modificarii actelor normative care reglementeaza vanarea acestor animale in situatii de exceptie. Acestea prevad ca doar prin Ordinul ministrului mediului sa se poate face impuscarea si ulterior verificarea existentei virusului rabic la exemplarele apartinand speciilor strict protejate, spre exemplu ursul si lupul. Propunerea prevede ca printr-o hotarare a Centrului local de combatere a bolilor sa se poata actiona prompt in cazul in care un animal este agresiv si ataca, fara sa mai fie nevoie sa fie aplicata procedura de mai sus, pentru a se castiga in acest fel timp pretios.