Primele zile ale lunii august au dat din nou peste cap, viaţa românilor. Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE),  şi-a făcut publică decizia privind modificarea prețului energiei electrice. Astfel, de la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici, crește cu până la 8%,  fiind format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, cu o pondere de 90%.
La doar o zi distanţă după acest anunţ,  într-un nou comunicat ANRE, se preciza: componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16%, iar cea de pe piața liberă (90%) va crește cu 8,53%. Şi asta în condiţiile în care președintele ANRE, Niculae Havrileț, anunța, în luna februarie a acestui an, că prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
Declaraţiile guvernanţilor privind cauzele care au condus la creşterea de necontrolată a preţului energiei electrice tranzacţionate pe OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale) sunt năucitoare, dar deloc elocvente.  Ar putea fi scăderea la jumătate a debitului Dunării (ce afectează producţia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica), tot mai mulţi furnizori de energie electrică se înghesuie să tranzacţioneze pe PZU (Piaţa Zilei Următoare), creşterea consumului de electricitate pe fondul caniculei, aportul infim în sistem al energiei eoliene,  influenţa de pe pieţele cu care România este cuplată sau, chiar lipsa investiţiilor în modernizări, retehnologizări şi punerea în funcţiune a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice.
În acest context, ministrul Energiei, Toma Petcu, cere o analiză pentru a se găsi cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României, fiind în această perioadă mai mic decât în mod obişnuit. Analiza îşi propune să verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor! Va rezolva această analiză problema facturilor uriaşe la energie electrică? Răspunsul este, cu siguranţă, NU!
De asemenea, tot de la 1 iulie, a intrat în vigoare Legea salarizării unice, conform căreia câteva sute de parlamentari vor beneficia de creşterea semnificativă a salariilor! O nimica toată: de la 5.600 de lei …. la 13.000 lei!!!! Desigur, mai crescși salariile militarilor şi ale personalului contractual din Ministerul Apărării Naţionale,  cu 15%, tot de la 1 iulie.
Între timp, medicii și profesorii vor mai avea ceva de așteptat,  dar le vor crește și lor salariile, potrivit aceleeaşi legi, cu 25%, însă abia de la 1 ianuarie 2018! Tot de atunci, majorările vor fi acordate etapizat, până în 2022.
Aleşii poporului  au plecat în vacanţă liniştiţi, cu salariile dublate, iar
liderul PSD – Liviu Dragnea declară, cu nonşalanţă, că “legea salarizării unice face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea”. Ce bine a surprins contextul!
            Aceste majorări ale preţului energiei electrice, implică, inevitabil șo creștere a tuturor prețurilor, la toate produsele, în condițiile în care costurile cu majorările de salarii ale anumitor categorii de bugetari, vor fi suportate de toți cetățenii României. 
 
Cu deosebită consideraţie,
Adrian MIUȚESCU, președinte PNL Argeș
Facebook Comments
Articolul precedentMeci de fotbal aproape de tragedie
Articolul următorFAZA ZILEI: FRECTIE
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here