Copii care au între 3 și 6 ani și vor fi înfiați, până la majoratul tânărului, familia adoptivă va primi lunar câte 600 lei. În timp ce pentru copiii care au 7 ani, cei care îi vor adopta vor primi câte 900 de lei pe lună de la stat.
Proiectul mai prevede și redeschiderea adopțiilor internaționale, obligativitatea autorităților să găsească rudele de până la gradul trei sau posibilitatea de-a le oferi copiilor care au împlinit 14 ani șansa de-a fi adoptați.
Cei 1.500 lei pe an vor fi folosiți pentru a plăti serviciile de recuperare medicală sau psihologică de care copilul are nevoie.
La Consiliul Economic și Social se află, spre avizare, un proiect de modificare a legii adopției, scopul fiind acela de-a crește numărul acestora. (Proiectul de lege nr.273 din 2004 privind procedura de adopție).
O altă prevedere a legii pusă în discuție vorbește de o majorare de 50% în cazul în care copilul înfiat se află în una dintre următoarele situații: 1. Are împlinită vârsta de 7 ani; 2. E încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav de SIDA; 3. Face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună. În situația în care copilul întrunește cel puțin două dintre condițiile mai sus menționate, cuantumul indemnizației se majorează cu alți 25%, iar dacă minorul adoptat întrunește toate cele trei condiții, cuantumul crește din nou cu încă 50%.
Pentru fiecare copil adoptat, mai ales în aceste condiții, statul va face cercetări serioase în ceea ce privește familia adoptivă, neriscînd ca unii dintre cei care declară că-și doresc acest lucru să o facă doar pentru banii primiți. În plus, părinții adoptivi trebuie să le asigure copiilor, până la vârsta de 26 de ani, dreptul la învățământ, fără excepție.
Cei care adoptă mai mulți copii, pentru fiecare în parte, beneficiază de suma mai sus amintită cu toate amendamentele ei.
În cazul în care unul dintre tineri depășește acest cuantum, din motive medicale întemeiate, acoperirea serviciilor poate fi decontată prin lege dacă angajatorul adoptatorului, persoane juridice de drept public sau privat se angajează să suporte restul: cazări, tratamente etc. Acești bani fiind neimpozabili.