Coronavirusul a schimbat fundamental modul de a face excursii, de a alege vacanțele și de a călători, atât în scop de relaxare, cât și în scopuri de afaceri. De la apariția dispenserelor cu dezinfectanți în holurile hotelurilor, la purtatul omniprezentelor măști de toate felurile, în special în mijloacele de transport, și până la celebrele lockdown-uri sau carantine, pandemia Covid-19 a transformat modul de viață al lumii în mod radical.
Domeniul călătoriilor nu putea rămâne neschimbat în tot acest creuzet al presiunii de a limita numărul de infectări și de a găsi soluții cât mai adecvate în acest scop în domeniul mobilității oamenilor. Odată cu deciziile guvernelor de a închide intempestiv granițele și anulările de zboruri, turismul și călătoriile pe distanțe mari, în special, au ajuns la cel mai mic nivel din acest secol, aproape toate destinațiile globale având restricții în perioadele de vârf ale pandemiei.
Totuși, odată cu succesul demonstrat zi de zi de vaccinuri, de numărul tot mai mare de persoane imunizate și de eliminarea restricțiilor, apar zorii sperantei că, în scurt timp, vom putea călători din nou aproape la fel ca în vremurile normale. Dar redeschiderea turismului prezinta unele provocări încă și depinde de toți cei implicați – turiști, transportatori și hotelieri – ca revenirea să fie sigură și durabilă.
Iată cum va arăta, probabil, viitorul turismului aflat încă sub semnul incertitudinilor pandemice
● Turiști mai responsabili în echipă cu transportatorii și hotelierii adaptați normelor sanitare
Suntem într-un an început sub auspiciile speranței și viselor celor care au stat mai bine de 12 luni în izolare către plaje însorite, munți răcoroși și monumente încărcate de istorie. Vestea cea bună este că turismul își revine, cel puțin în zonele care au fost declarate sigure.
Deși turiștii manifestă încă o teamă de înțeles față de o posibilă infectare a lor sau a celor dragi de acasă, respectarea tot mai riguroasă a măsurilor recomandate de protecție și colaborarea între liniile aeriene, autoritățile aeroportuare, transportatori și hotelieri pentru asigurarea și impunerea regulilor sanitare aduc tot mai multe asigurări celor care vor să-și petreacă vacanța la depărtare de casă.
Modul de a face turism s-a modificat totuși, și deja se pot observa grupuri tot mai mici de călători, de regulă în familie restrânsă sau prieteni foarte apropiați, iar destinațiile sunt mai rar peste granițe și mai mult orientate către zonele de recreere naționale.
● Destinații turistice adaptate în funcție de managementul sanitar
Există deja un număr impresionant de protocoale care acoperă ”noul normal” în materia de călătorii internaționale și turism ce trebuie aplicate de liniile aeriene, hoteluri și restaurante din întreaga lume. Curățenia, dezinfecția, echipamentele de protecție, punctele de măsurare a temperaturii și reducerea contactelor fizice vor mai face parte din peisajul turistic încă o perioadă bună de timp.
Deși au apărut deja primele acorduri de ”liberă trecere” între state care au eliminat sau au reușit să țină sub control strict pandemia, acestea ar putea lua ceva timp până să-și atingă adevăratul potențial din punct de vedere turistic. Ar trebui să existe o încredere destul de mare în sistemele de sănătate publică ale țărilor de destinație din partea turiștilor pentru ca aceștia să prefere în număr semnificativ o deplasare.
De aceea, eforturile statelor care se bazau economic în trecut pe turism pentru a elimina sau controla pandemia și a-și îmbunătăți sistemele de sănătate și de control sanitar al frontierelor vor fi tot mai mari. Și acesta este un câștig viitor, atât pentru turiștii străini, cât și pentru populația autohtonă.
● Transformare sau adaptare a turismului la noua realitate?
În multe părți ale Globului, oamenii s-au obișnuit să poarte măștile de protecție – în special în zonele asiatice, unde aceste echipamente erau folosite deja și înainte de izbucnirea Covid-19. Tot mai multe persoane se spală mai des și mai corect pe mâini, igiena devenind o preocupare și un obicei care ar fi trebuit să domine conduita umană chiar și în timpurile mai sigure.
Afacerile din domeniul travel experimentează noi tehnologii, cum ar fi check-in-ul contactless în aeroport și hoteluri sau tururi virtuale de muzee ca parte a unor pachete turistice.
Totuși, precauția ar trebui să fie în prim plan dacă te-ai hotărât să pleci în vacanță anul acesta, iar în acest caz asigurarea de călătorie GoTRAVEL de la Gothaer este o ”centură de siguranță” suplimentară, deoarece vei putea beneficia, pe lângă despăgubiri medicale generale, și de asistentă medicală de urgentă și/sau repatriere medicală, care poate rezulta din infectarea cu Coronavirus (COVID-19).
Există speranțe ca ”noul normal” să fie cât mai aproape de vremurile ”fără griji” ale turismului de dinaintea pandemiei, chiar dacă avansul vaccinurilor nu va însemna că restricțiile vor dispărea subit. Vor exista precauții mai mari, dar dorința oamenilor de a se elibera de constrângeri și natura umană de exploratori vor învinge, în cele din urmă, și aceste piedici temporare de călătorie.
Sursa foto: shutterstock.com