Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, Legea irigațiilor, prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului național de irigații. Proiectul a fost adoptat cu 307 pentru și un singur vot împotrivă.
Prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaților Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și se introduce pentru prima dată plata unui abonament pentru zona de irigare și de desecare pentru reducerea costurilor. De asemenea, este reglementat și regimul de proprietate.
„Agricultura românească a devenit unul din principalele sectoare economice. Prin votul pe care l-ați dat astăzi, dați șansa ca agricultura să își consolideze această poziție, motiv pentru care vreau să mulțumesc în primul rând coaliției de guvernare, partidelor care susțin coaliția de guvernare, Comisiei de agricultură care a lucrat foarte mult la acest proiect de lege și chiar dacă a fost respins acum două săptămâni, vreau să mulțumesc și colegilor de la PNL-PDL pentru faptul că și-au dat seama, în al 12-lea ceas, cât de importantă este această lege. Vreau să salut fermierii care sunt de astăzi de dimineață la balcoane, să le mulțumesc pentru pentru faptul că au așteptat, dar după spusele lor, așteptarea a meritat. A fost scurtă în raport cu cei 25 de ani în care au așteptat degeaba. Alocăm prin acest proiect de lege un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Începând cu anul 2016, alocăm suma de 145 de milioane de euro”, a afirmat ministrul Agriculturii Daniel Constantin, co-președinte ALDE și deputat de Argeș, în plenul Parlamentului, după adoptarea legii.
La rândul său, vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, a subliniat importanța adoptării acestei legi, inclusiv pentru județul Argeș. “Îi felicit pe colegii din coaliție pentru faptul că au susținut acest proiect de lege promovat de Guvern și mă bucur că și cei de la PNL-PDL au înțeles, în sfârșit, cât de importantă este această lege pentru fermieri. Am susținut această inițiativă legislativă a lui Daniel Constantin și am votat proiectul pentru că peste jumătate din județul Argeș are specific agricol. Din păcate, din cauza jafului din ultimii 20 de ani, am ajuns în situația în care niciun hectar de teren agricol din județ nu mai este irigiat. Este o șansă ca în următorii ani, asociațiile de udători să poată iriga cel puțin 10.000 de hectare și în Argeș. Prin inițiativele promovate de ALDE, fermierii au primit, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, un sprijin real: acordarea de subvenții majorate, reducerea TVA la alimente și acum această lege a irigațiilor vin să sprijine activitatea dintr-un domeniu care, sub această guvernare, a adus plus-valoare bugetului național”, a declarat ministrul Andrei Gerea, deputat ALDE de Argeș.
Principalele prevederi ale legii:
# Forul care aprobă programul investițiilor și termenele este Comitetul interministerial, format din Ministerul de Finanțe, Ministerul Mediului, Agenția pentru Investiții Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.
# Organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii.
Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile.
Dacă nu se respectă condițiile rezolutorii, atunci contractul e reziliat și sistemele de irigații sunt trecute înapoi în proprietatea publică.
Nerespectarea contractului prevede și intrarea în insolvență a organizației.
Trecerea în proprietate se va face pentru fiecare organizație, pe baza cererii, prin Hotărâre de Guvern, ca fiecare solicitare să fie atent analizată.
Respectarea condițiilor rezolutorii va fi verificată periodic.
# Fermierii vor încheia contracte multianuale pentru a beneficia și folosi sistemele de irigații cu preț preferențial, de abonați. Aceste contracte se încheie pe cel puțin 5 ani.
Fermierii mici pot încheia contracte sezoniere, plătind însă alt preț la apă, dar li se va permite și lor să folosească sistemul de irigații.
# Se reglementează pentru perioada 2016-2020 un program în valoare de 1,015 miliarde de euro pentru reabilitatrea infrastructurii de irigații. Pentru 2016 sunt prevăzute 145 de milioane de euro de la bugetul de stat urmând ca apoi, suma să crească anual cu 17%, încât să se atingă plafonul adoptat. Sumele neutilizate până la finele anului se reportează pe anul următor.
Departamentul de comunicare al ALDE Arges