Anul agricol 2012 este cel mai slab din ultimul deceniu. Acest lucru înseamnă că vom consuma mai mult din import. Cum cursul euro/leu a luat-o la deal, vom avea mâncare mai scumpă. De asemenea, firmele autohtone au deja probleme cu finanţarea din cauza crizei, sistemul bancar românesc fiind afectat de situaţia complicată din Grecia. La toate acestea se adaugă şi instabilitatea politică din România. În acest moment nu se ştie care vor fi schimbările legate de legislaţia fiscală sau despre politicile din domeniul bugetar, elemente care afectează credibilitatea economiei faţă de investitori. În următorul material, vă vom prezenta perspectivele economiei argeşene pentru următorul an, prezentate chiar de către actori importanţi ai mediului de afaceri şi ai statului.
Trei luni de haos marca USL
Zilele trecute s-au împlinit trei luni de când guvernarea României a fost preluată de către Uniunea Social Liberală. De aproape doi ani, reprezentanţii acestei uniuni promit revigorarea economică şi stoparea drenării banului public făcută, conform acuzaţiilor USL, de către principalul partid care s-a aflat la guvernare din 2008 încoace, PDL. În realitate, ultimele trei luni au fost marcate de scandaluri politice, de instabilitate legislativă şi instituţională. Bunăstarea mult-promisă de USL s-a tradus, de fapt, printr-o creştere a cursului euro/leu cu 6% şi a cursului dolar/leu cu peste 12%. În acest timp, USL a făcut foarte puţin pentru economie. Majorarea salarială, de care au beneficiat doar bugetarii, a fost anulată de scumpirea euro, care afectează, de fapt, toată populaţia, mai ales mediul privat. Se pare că, în viitorul foarte apropiat, firmele şi angajaţii cu venituri mari vor avea şi alte surprize, deloc plăcute, din partea guvernanţilor: impozit pe venit diferenţiat şi contribuţii mai mari, pentru a se realiza promisiunile faţă de bugetari şi de asistaţii social.
Culturile agricole din Argeş, compromise în proporţie de 50%
Următorul an nu va fi prea bun pentru agricultura românească, în general, nici pentru cea argeşeană, în special, zonă unde seceta a compromis cultura de porumb şi de plante tehnice în proporţie de 50%. Din aproape 80 de mii de hectare cultivate cu porumb şi plante tehnice, numai până la sfârşitul lunii au fost declarate compromise, de către Direcţia Agricolă Argeş, aproape 39 de mii de hectare. Până la recoltat mai este, însă, iar prelungirea secetei ar putea produce un dezastru şi mai mare, existând riscul ca, în septembrie, 80% dintre culturile agricole să fie declarate compromise.
Sectorul imobiliar, scădere cu peste 30%
Înainte de 2008, timp de câţiva ani, afacerile în imobiliare erau unele dintre cele mai profitabile. Spirala creşterii preţurilor, cauzată de creditul bancar, dar şi de o cerere mărit atât pentru construcţiile industriale, cât şi pentru cele rezidenţiale, avea să ia sfârşit odată cu venirea crizei. În urmă cu patru ani şi jumătate, un apartament în centrul Piteştiului costa şi 150.000 de euro, preţuri comparabile cu cele ale marilor metropole din Vestul Europei. În acest moment, în Argeş, sute de clădiri la roşu stau pe câmp, nevândute, în timp ce preţurile la terenuri şi la apartamente au scăzut, în ultimii doi ani, în medie cu peste 30%. Deşi contestat de foarte mulţi români, acest sector a avut meritul de a atrage, ani la rândul, foarte multe lichidităţi
Cu toate că, în Argeş, nivelul de trai şi perspectivele economice nu sunt deloc îmbucurătoare, Institutul Naţional de Statistică estimează că, în 2012, economia judeţului Argeş va creşte cu 7% faţă de 2011, fiind pe locul II în ţară, la acest capitol, după judeţul Braşov, a cărui economie va creşte cu 7,1%. Pentru 2012, statisticienii estimează un produs intern brut în Argeş de aproximativ 23 de miliarde de lei. În acelaşi timp, Argeşul este a doua zonă a României, după Ilfov, la nivel de exporturi. De asemenea, din punct de vedere statistic, salariul mediu în judeţul Argeş va creşte în 2012, faţă de 2011, de la 1.450 la aproape 1.700 de lei, fiind cea mai mare majorare din România. Acum, vom trăi şi vom vedea dacă socoteala din birourile INS se va potrivi cu cea din târg, iar argeşenii, măcar o parte dintre ei, o vor duce mai bine.
Cristina Diculescu, manager Vasicos: „Eu nu am o prognoză optimistă privind economia. Creşterea cursului euro, la care se adaugă lipsa investiţiilor şi agitaţia din politică nu vor duce la nimic bun. Din păcate, politicul influenţează foarte mult economia, iar acest lucru nu este de bun augur. Cred că şi şomajul va creşte în următoarele luni, pe fondul reducerii activităţii din economie. Cât priveşte salariile, nu văd de ce ar scădea, deoarece ele se devalorizează şi aşa, din cauza inflaţiei.”
Gheorghe Marin, subprefectul judeţului Argeş a vorbit despre un alt punct de importanţă în ceea ce priveşte situaţia economică a Piteştiului şi a judeţului. Până acum, Piteştiul a cam pierdut tot ceea ce deţinea, din punct de vedere industrial: Roalst, Textila, Fabrica de Cauciuc, iar Arpechimul nu o duce nici el prea bine. Singura soluţie de a salva combinatul colos de la Piteşti este privatizarea lui. „În acest moment se pregăteşte privatizarea Arpechimului, detaliile urmând să fie gata până la toamnă, mai exact până pe 15 septembrie. Cumpărătorul va trebui să ia la pachet atât Arpechimul cât şi Oltchimul. Este singura modalitate de a salva fabrica de la Piteşti şi, implicit, de a contribui la situaţia economică a judeţului. După ce vot fi stabilite detaliile privatizării, vom aştepta scrisorile de intenţie din partea potenţialilor cumpărători, unii exprimându-şi deja intenţia de a negocia.”