În toate spitalele și instituțiile medicale de stat din Argeș există o lipsă acută de personal medical înalt calificat și de personal medical în general, un aspect foarte grav care privează bolnavii din Argeș de diagnosticare corectă și tratament adecvat în instituțiile medicale de stat din județul nostru.
Aceste privațiuni împing suferinzii din Argeș să caute ajutorul de specialitate necesar în altă parte, de cele mai multe ori aceștia ajungând în București, participând, în acest fel, la „sufocarea” sistemului de sănătate din capitala României unde și alți pacienți din alte județe sau regiuni ale țării caută „vindecarea”.
Printre principalii vinovați care au generat această situație se numără, din punctul meu de vedere, autoritățile publice locale și județene care nu adoptă politici de atragere a medicilor buni în spitalele din județul nostru și nu desfășoară proiecte de anvergură prin care să participe la dotarea spitalelor și instituțiilor medicale locale cu aparatură modernă, de ultimă generație, necesară pentru investigații și intervenții medicale.
Exemple de politici pentru atragerea personalului medical înalt calificat există și la noi în județ, însă în instituțiile medicale private, clinici sau spitale care reușesc să aducă medici foarte bine pregătiți de la București sau din alte orașe cu un sistem medical în care există medici și alte categorii de personal medical foarte bine pregătiți. Din păcate, infiltrarea politicului la toate nivelurile din sistemul public de sănătate din Argeș face imposibilă dezvoltarea unor astfel de politici și condamnă și pe viitor populația argeșeană.
Pentru eliminarea condiționării actului medical în spitalele din Argeș există, de asemenea, soluții la îndemâna autorităților locale și județene dar ce să-i faci? Nu poți implementa sisteme de management prin care să reduci spre zero, dacă nu chiar să elimini în totalitate condiționarea actului medical și să „superi” un medic, o asistentă, o infirmieră, un administrator sau alți membri ai personalului medical și personalului auxiliar din instituțiile medicale care a fost încadrați în sistem pe orice alte criterii în afară de profesionalism (politice, pile, cunoștințe sau relații, afinitate etc) că îți cer înapoi banii pe care i-au dat drept șpagă pentru angajare, nu puțini așa cum am văzut șpaga de la spitalul din Mioveni.
Din păcate, majoritatea argeșenilor sunt resemnați cu această situație iar cei care nu sunt, fie pleacă din acest județ, fie își îndeamnă membri mai tineri ai familiei să plece (fiind, practic și unul dintre motivele scăderii populație din județul Argeș), prea puțini fiind cei care aleg să lupte pentru normalitate și decență în toate interacțiunile cu statul și cu instituțiile statului, inclusiv cu instituțiile medicale ale statului.
Poate că anul acesta, că tot este an electoral cu multe rânduri de alegeri, liderii partidelor politice se vor „coborî”, din înaltul pozițiilor care le ocupă pe considerente politice, la nivelul electorului, al omului de rând, simplu și vor face ceva și pentru restructurarea sistemului de sănătate de stat din județul nostru sau măcar pentru îmbunătățirea sau „umanizarea” acestuia.