Se vorbește tot mai mult în ultima perioada de efectele dezastruoase asupra mediului a folosirii în exces a combustibililor fosili. Fenomenele naturale extreme, precum furtuni, inundații, secete, dar și încălzirea oceanelor și topirea ghețarilor, nu mai sunt evenimente singulare, ci probleme la scara larga.
Așadar, optarea pentru resursele de energie alternative devine din ce în ce mai mult o necesitate și nu doar un mod de a obține beneficii personale precum cheltuieli reduse și independenta de furnizorii de energie.
În cazul energiei termice, aceasta poate fi produsa cat se poate de practic și avantajos prin intermediul colectoarelor termice solare care montante pe acoperiș, în bătaia soarelui captează și stochează energia sa calorică.
Panourile solare termice se împart în doua mari categorii Și anume: panouri solare nepresurizate, respectiv cele presurizate. În continuare, am făcut o scurta sinteza a principalelor caracteristici a fiecărui tip de sistem de panouri.
1. Panouri solare nepresurizate.
Panourile solare termice au principalul scop de a furniza apa calda curenta, prin captarea radiației solare și încălzirea agentului termic, respectiv apa și antigelul din interiorul tuburilor componente. Sistemele nepresurizate sunt alcătuite dintr-un suport, tuburi vidate, un rezervor nepresurizat și vasul flotor, care declanșează pornirea/oprirea alimentarii cu apa rece a rezervorului.
Fiind mai ieftine si mai ușor de montat decăt panourile presurizate acestea prezintă totuși un mare dezavantaj și anume faptul ca, odată ce se sparge un tub vidat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, precum înghețul, grindina etc. sau a utilizării necorespunzătoare, întreg panoul solar devine nefuncțional pana la înlocuirea tubului spart.
Acestea nu se recomanda a fi folosite în sezonul rece, funcționând optim în medie 6-8 luni pe an. Investiția într-un sistem de panouri nepresurizat se amortizează în aproximativ 2 ani, fiind foarte practic și ușor de utilizat.
2. Panouri solare presurizate.
Principiul de funcționare al panourilor solare presurizate este asemănător cu cel al panourilor nepresurizate, cu excepția faptului ca apa nu circulă în interiorul tuburilor vidate ci într-un heat-pipe din cupru. Acest detaliu aduce un mare avantaj al sistemului presurizat fata de cel nepresurizat, deoarece susține buna funcționare a panoului, chiar în situația în care se sparge unul dintre tuburile vidate.
Cu toate ca, performantele de funcționare vor fi într-o oarecare măsură reduse, acesta va furniza în continuare apa calda, pana la reparația defecțiunii. Dacă ești interesat să afli mai multe informații legate de alternativele existente pe piață, descopera oferta aici și alege acel sistem presurizat care vine cel mai bine în întâmpinarea nevoilor tale.
Un alt avantaj al acestora consta în faptul ca pot fi montate nu doar pe acoperiș, cu și pe terasa sau în curte, fără a fi nevoie de o pompa de ridicare a presiunii. Spre deosebire de cele nepresurizate, acestea pot fi folosite cu succes și pe perioada iernii, datorita boilerului izolat cu spuma poliuretanica. În timp ce panoul presurizat, încălzește apa în 6-7 ore, cel nepresurizat are nevoie de cel puțin 2 ore în plus pentru a produce aceeași cantitate de apa calda și la aceeași temperatură.
Vezi aici un articol interesant care tratează pe larg potențialul enorm al energiei solare, ca resursa inepuizabila pentru producerea apei calde.
Așadar, sperăm că informațiile prezentate v-au ajutat să vă faceți o scurtă idee legata de principalele diferențe dintre cele doua sisteme de panouri solare. Ca primă alternativă, puteți opta pentru a folosi parțial energia solară, în sezonul cald, instalând un sistem de panouri nepresurizate, urmând ca ulterior să vă orientați și către sistemul presurizat, fiind și marele pas de renunțare la utilizarea energiei convenționale.
Sursa imagine: Pixabay.com