Fără a mă da rotund că sunt mare economist (am o licență în finanțe, totuși), atrăgeam atenția, la începutul anului, că dezmățul bugetar, tradus prin creșterea nesimțită a salariilor în multe instituții, nu se poate termina prea bine pentru actualul guvern. Când un șofer de primărie a ajuns să câștige 6000 de lei, cu tot cu sporuri, triplu și ceva față de un omolog de-al lui de la privat, trebuia sa dea de gândit ăluia/ălora care a/au venit cu o asemenea măsură.

Paradoxal, i-a durut undeva pe primari, șefi de consilii județene și chiar pe miniștri că nu sunt bani pentru a crește salariile cu mult mai mult decât creșterea PIB (apropo, chestiile astea se învață la primele cursuri de Macroeconomie, în anul I de facultate economică), fără a pune în pericol investițiile și fără a avea parte de un dezechilibru bugetar. I-a durut în cur, ca să o spunem pe românește, pe domnii de la PSD-ALDE i-a interesat mai mult cum să-și recompenseze electoratul, asta în condițiile în care anemicul mediu privat supraviețuiește, cu greu, lună de lună. Și au dat salarii, bilete de vacanță și sporuri cât cuprinde: de la paznicul de primărie la șeful de CJ, de la juristul de deconcentrată la ministru, timp de aproape un an mii de bugetari bucurându-se de ,,mărinimia’’ guvernului. Mărinimie care o să ne coste, lucru ușor de anticipat după o simplă trecere în revistă a execuției bugetare a primului semestru din 2018.

Dar lăfăiala asta a pus bugetul pe butuci! Nu mai ‘’e’’ bani!

Și, ce s-au gândit să facă actualii guvernanți? În primul rând, pentru a nu mai fi detestați precum pedeliștii de acum un deceniu, nu vor mai trece la tăieri de salarii, ci vor da afară 10.000 de bugetari, conform unor criterii pe care nu le cunoaștem, deocamdată. Probabil, vor pleca acasă tocmai ăia angajați pe vremea guvernărilor PNL, PDL sau care nu au pile pe la Județ sau pe la vreun minister. În al doilea rând, se vor mări niște taxe, nici acest lucru fiind foarte bine cunoscut până acum. Știm doar că, prin mărirea salariului minim, de la 1 decembrie, firmele vor mai plăti la stat în jur de 200 de milioane de lei lunar. În plus!

Sunt tot mai multe voci care cred că, de la anul, va crește impozitul pe profit, respectiv cel pe cifra de afaceri, că va fi introdusă o nouă variantă a taxei auto sau că se va reintroduce cota progresivă asupra veniturilor înregistrate de persoanele fizice. Mai pe românește, o să ne ia dracul!

Dacă bugetarii, mare parte dintre ei, să nu generalizăm!, se lăfăie în salarii care îi fac invidioși până și pe corporatiștii de la Pipera, avem investiții în infrastructură doar pe hârtie. Doar 15 kilometri de autostradă vor fi inaugurați în 2018, în timp ce marile proiecte, unele de importanță maximă pentru România, vor mai avea de așteptat. Mă refer aici la autostrada Pitești-Sibiu, la Iași-Târgu Mureș sau Ploiești-Brașov.

Pentru că ei reprezintă marea problemă a națiunii și a bugetului, va fi eliminată indemnizația pentru nou-născuți! Mda, după ce că românii nu mai fac mulți copii, eliminăm și bănuții ăștia, ca să se lăfăie cucoanele de la Consiliul Județean pe salarii de 100 de milioane pe lună!

P.S.: În timp ce juriștii de primării câștigă salarii de 2000 de euro pe lună, sute de argeșeni pot fi văzuți, în fiecare dimineață, în autogările piteștene cum pleacă unde văd cu ochii pentru un trai mai bun! De, în viziunea PSD, ăștia de la privat, care votează cu partidele de dreapta, nu contează. Pentru ei contează bugetarii și pensionarii pe care îi cumpără la kilogram.

Facebook Comments
Articolul precedentEvenimentele lunii noiembrie la Centrul Cultural Pitești
Articolul următorSpadasinii Argeșeni, la prima competiție (video)
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here