Turismul românesc, cu foarte puține excepții (Delta Dunării, câteva orașe din Ardeal sau Bucovina) a devenit unul de proximitate, ca să îi spunem așa… De ce ne-am duce pe litoralul românesc, când, cu aceiași bani, ai parte de servicii mult mai bune în Grecia sau Turcia? Litoralul românesc este interesant doar pentru că Mamaia sau, după gusturi, Vama Veche, sunt la două ore de mers cu mașina din București. Cam atât!

Peisaje avem? Încă avem! Litoral avem? Destul, peste 200 de kilometri! Dar cine să se ocupe de el? Un prieten din Constanța îmi spunea zilele trecute că, în urmă cu ceva timp, venise în România cu unul dintre cei mai puternici investitori în turismul din Turcia, acesta fiind interesat să construiască mai multe resorturi în zona de sud a litoralului. S-a lovit de birocrația autorităților constănțene și de rigiditatea unor așa-ziși patroni de hoteluri. Se dusese chiar să cumpere câteva dintre hoteluri, pe bani grei, pe care intenționa să le aducă din stadiul de ruină în capacități de 4 sau 5 stele. Nici măcar nu a fost băgat în seamă de către patroni, chit că aceștia se aflau în pragul falimentului și, în unele cazuri, aproape de pușcărie.

Litoralul românesc e mort, dacă e să ne referim la calitatea serviciilor și la halul în care arată, pe exterior și pe interior, multe dintre hoteluri: saltele murdare, aer irespirabil, mâncare care te bagă în spital sau, în cazurile fericite, te închide în budă zile bune. Atâta timp cât (încă) există proști care să apeleze la serviciile lor, proaste, dar scumpe, nici nu le pasă. La nepăsarea celor mai mulți dintre hotelieri, când vine vorba despre serviciile oferite, se adaugă complicitatea autorităților de control, șpăgile pentru orice neregulă descoperită, de la condițiile igienico-sanitare și până la clasificarea din punct de vedere turistic, fiind notorii. Rareori, de câteva ori pe sezon, mai vedem câțiva inspectori, cu televiziunile după ei, cum controlează vreo terasă, ceva… În rest, nesimțire cât cuprinde!

Scrisesem mai sus că turismul românesc, în special cel de litoral, este unul de weekend, prin prisma proximității. De aceea, în cele câteva luni de sezon, doar Mamaia și Vama Veche sunt pline. Restul-noroc cu tichetele de vacanță pentru bugetari și cu programele sociale pentru elevi, studenți și pensionari, și asta doar în perioada 15 iulie-10 septembrie, că în rest sunt aproape goale.

Revenim pe plaiuri argeșene și descoperim că în frumosul și iubitul nostru județ, cel cu cea mai mare suprafață montană din România și zona cu cei mai înalți și spectaculoși munți, turismul, practic, nu există. E adevărat, există destule pensiuni în zona montană a județului nostru, dar nu avem o localitate, un grup de construcții, ceva, care se pot grupa într-o stațiune. Argeșul, județul cu cei mai mulți și mai spectaculoși munți nu are măcar o stațiune, nu are un aqua park sau alte amenajări pentru distracție și/sau relaxare. Da, poate e frumoasă și sălbăticia asta, să te duci cu rulota sau cortul în zona Vidraru, însă genul ăsta de ,,turism’’ reprezintă o cheltuială pentru autorități (ecologizare, amenajare de locuri pentru grătare etc.), nu un câștig. Banii vin la autoritățile locale doar după o dezvoltare temeinică a capacităților hoteliere, a restaurantelor și zonelor de distracție, de unde se încasează taxe și impozite. Ca investitor privat sau autoritate publică, ai interesul să atragi oameni cu bani, care să cheltuie cât mai mult în zona ta! Ori, cu un turism cum are Argeșul, acest lucru este aproape imposibil!

Își mai aduce cineva aminte de masterplanul pentru dezvoltarea turismului argeșean, prezentat acum 12 ani chiar de către fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu? Își mai aduce aminte cineva de proiectul eșuat de la Molivișu, proiect care ar fi reprezentat prima stațiune din județ? Deocamdată, turismul în Argeș rămâne turism de o zi-două, de obicei în weekend, cu localnici și cetățeni ai zonelor adiacente (inclusiv București) care vin pe Transfăgărășan sau pe culoarul Rucăr-Bran!

Acest sezon estival s-a  încheiat. În acest moment, sute de mii de români se gândesc unde să plece la anul: Turcia, Grecia, Italia, Spania sau Croația… Eee, pe aici, prin România, ar merge doar un weekend-două pe la Eforie sau Vama Veche și la o drumeție pe Valea Prahovei sau Transfăgărășan! Pentru că avem un turism vai mama noastră!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here