Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, de curând, că vrea redeschiderea unităților de învțământ. Măsura urmează să fie aplicată după ce vor exista în prealabil discuții cu oficialii Ministerului Sănătății, deoarece totul depinde atât de evoluția numărului de persoane infectate cu COVID-19, cât și de deciziile luate în alte țări.
Totodată, ministrul a mai menționat următorul aspect privind momentul redeschiderii: unitățile de învățământ preșcolar, cele de învățământ primar, elevii claselor a VIII-a și a XII-a, școlile defavorizate din punct de vedere al accesului la tehnologie, sunt cele care vor avea prioritate.
„Cu siguranță, Ministerul Educației își dorește redeschiderea școlilor cât mai devreme posibil, dar asta va fi discutat cu Ministerul Sănătății. În funcție de situația epidemiologică, de evoluția ei și de ceea ce fac alte state. Cert este – și vă pot spune asta foarte clar – că prioritate vor avea grădinițele și învățământul primar, fără să neglijăm învățământul gimnazial, liceal, universitar, dar acolo apropierea este cea mai necesară între cadrul didactic și copil, în grădiniță și învățământul primar. Acolo ne vom concentra. De asemenea, ne vom concentra pe clasa a VIII-a și pe elevii clasei a XII-a, pentru că ei vor susține examene naționale, și nu în ultimul rând e nevoie de prioritizarea școlilor care, să spunem, au avut un acces deficitar la tehnologie și la internet, pentru că sunt câteva sute de mii de copii care în toată această perioadă au putut să facă ceea ce numim învățământ online într-o manieră deficitară – o spun cu toată răspunderea. Când spun că prioritizăm aceste trei categorii – grădiniță, învățământ primar, clasa a VIII-a, XII-a și școlile defavorizate, să le spunem în așa fel – mă refer nu numai la urgența deschiderii acestor școli, ci mă refer și la nevoie de acțiuni remediale, pentru a compensa cât se poate de mult, din timp, pierderile aferente aceste perioade”, a mai precizat ministrul Cîmpeanu.