Din 11 februarie, argeseanul.com devine argesplus.ro
Cu o populaţie de aproximativ 180.000 de locuitori care beneficiază de trei spitale şi 20 de şcoli, peste 10.000 de persoane care au nevoie de ajutorul statului pentru a trăi de la lună la lună, Piteştiul se poate bucura în schimb de aproape 40 de biserici.
Ajutoarele sociale – sursa traiului zilnic
În 2012, Direcţia pentru Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piteşti a acordat 18.547 de ajutoare pentru familiile cu resurse financiare reduse.
Astfel, municipalitatea a ajutat, conform legii, prin acordarea de ajutoare de urgenţă, 25 de familii cu suma totală de 26.600 lei, 15 familii au fost ajutate pentru încălzirea locuinţei cu lemne în sumă de 4.350 lei, în timp ce 81 de familii au beneficiat de ajutor social (143.831 lei).
Un număr de 499 de familii au beneficiat de alocaţie pentru susţinerea familiei, iar pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii au fost depuse 1549 de dosare.
În cursul anului trecut, 1070 de familii au solicitat acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, iar 76 de familii au solicitat acordarea stimulentului pentru creşterea copilului.
Pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, municipalitatea a aprobat 7447 de cereri din care 5973 pentru încălzirea cu energie termică, 1427 cereri pentru încălzire cu gaze naturale şi 47 pentru încălzirea cu lemne.
Ajutoarele alimentare – pomană europeană
În anul precedent, 9329 de persoane îndreptăţite din municipiul Piteşti au fost înscrise pe listele pentru distribuirea ajutoarelor alimentare din partea Uniunii Europene, marea majoritate a beneficiarilor ridicănd aceste ajutoare, care au constat în: orez, mălai, paste făinoase, fasole, mazăre, bulion, roşii în bulion, biscuiţi şi zahăr. Uleiul şi făina nu au putut fi date din cauza firmei bulgăreşti care a câştigat licitaţia şi din diverse motive nu a putut onora comanda.
O multime de nevoiaşi, nicio cantină socială
Chiar dacă s-a mai încercat, până în momentul de faţă Piteştiul nu are nicio cantină socială din pricina lipsei de fonduri. Cu un buget destul de şubred şi cu preţurile într-o continuă creştere, municipalitatea aruncă vina pe fonduri.
„S-a încercat, nu demult, să facem o cantină a săracilor, dar din cauza faptului că avem acelaşi buget de 3 ani, nu se poate. Este absolut necesară, dar ne trebuiesc şi fonduri pentru a o realiza.” a spus directorul Direcţiei pentru Asistenţă Socială, Iancu Sorin.
Peste 30 de biserici, niciun ajutor
În Piteşti există acum peste 30 de biserici, majoritatea fiind ortodoxe şi multe dintre ele fiind construite după 1989.
La fiecare sărbătoare, când parohul trebuie să colinde din uşă în uşă, biserica reuşeşte să strângă sume foarte bune de bani, dar fără a ajuta persoanele sărmane.
Se ştie faptul că slujitorii Domnului primesc şi la fiecare slujbă importante sume de bani care ajung în buzunarul lor sau pentru pseudo-renovarea lăcaşelor de cult.
Într-o discuţie cu un paroh, ni s-a relatat ce se întâmplă de multe ori cu banii enoriaşilor. Astfel sumele plătite „întru iertarea păcatelor” ajung a fi date în primul rând pe lucrurile necesare bisericii (lumânări – care sunt fabricate doar de firmele aprobate de Arhiepiscopie, tămâie, mici renovări, etc.), iar ce rămâne din acatiste se duc în buzunarul parohilor şi cei din cutia milei ajung la cântăreţii bisericii respective.
Singurele ajutoare sunt primite de la persoanele care fac parastase, nevoiaşii aşteptând nerăbdători afară pentru a primi „pachetul”.
O singură parohie din Piteşti a acordat atenţie sărmanilor
Proiectul aparţine părintelui Decebal Floroaica, de la biserica Sfînta Vineri din Piteşti, care conduce Centrul de Tip Familial Găvana.
„Am absolvit Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială din Piteşti şi îmi doresc foarte mult să mă implic în latura socială. De când conduc Centrul de Tip Familial Găvana, am identificat problemele cu care se confruntă tinerii care, la 18 ani, trebuie să părăsească centrul şi nu au unde să se ducă, ce să mănânce şi unde să lucreze. Astfel mi-a venit ideea realizării unei cantine sociale, a unui adăpost de noapte şi a unei bierici. În acest fel, aceşti tineri cu care vom încheia convenţii pe trei luni vor avea unde să doarmă, să mănânce.
Bani risipiţi pe… aplicaţii
În luna octombrie a anului care tocmai a trecut, a fost lansată aplicaţia cu rugăciuni pentru iPhone şi iPad, aplicaţie care oferă credincioşilor posibilitatea de a purta cu ei pretutindeni rugăciunile. Aceasta include o colecţie vastă de rugăciuni şi acatiste, dar şi un planificator cu alarmă care aminteşte ce rugăciune şi-a propus, la ora şi data setată de credincios. Pe lângă toate acestea, utilizatorul va avea acces la cele mai noi ştiri ale Arhiepiscopiei Argeşului: hramuri, pelerinaje, acţiuni ale Bisericii Ortodoxe, întâlniri şi vizite ale înalţilor prelaţi, evenimente de caritate organizate de instituţiile Bisericii, regulamente noi, dar şi colaborări cu alte rituri.
Aplicaţia a apărut, conform Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, din cauza traiului modern mai alert, plin de responsabilităţi.
„Modul de trai modern este mai alert, avem mai multe responsabilităţi şi mai puţin timp liber, de aceea mulţi dintre noi mergem din ce în ce mai rar la biserică pentru a ne ruga. Credinţa noastră nu trebuie să pălească în absenţa unui cadru religios. Important este să ne îndreptăm gândurile către divinitate şi să ne rugăm, oriunde ne-am afla”, arată într-un comunicat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, adăugând că tehnologia ar putea fi de un real ajutor în acest sens.
Doar trei centre de primire a persoanelor fără locuinţă
Pe tot parcursul anului, oamenii fără locuinţă au posibilitatea de a înnopta la cele două centre de primire din Piteşti, puse la dispoziţie de primărie. În centrele din Găvana şi Prundu sunt primite permanent persoanele care au buletin de Piteşti.
Pe perioada cu risc de îngheţ, orice om al străzii, chiar dacă nu are buletin, poate înnopta în cele două centre auxiliare puse la dispoziţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în centrele din Găvana şi Expo Parc.
Din nou, lăcaşele de cult, chiar dacă ar trebui să fie deschise permanent, la orele 15 – 16 acestea au deja pus lacătul pe uşă şi nimeni nu mai are acces pentru a se încălzi sau pentru simplul gest de a aprinde o lumânare.
Preotul Ilie Viorel a explicat acest lucru ca fiind „o măsură de siguranţă pentru a nu dispărea obiecte de valoare din biserică şi de a nu ajunge un lăcaş de cult în mizerie.”