Poate sute de drumuri la Bucureşti, nopţi nedormite, săptămâni întregi de alergătură prin comună pe la enoriaşi pentru a face rost de bani, toate acesta timp de 11 ani. Atât s-a luptat un preot din Bălileşti pentru a ajuta la restaurarea Ansamblului istoric boier Mareş Băjescu.
„M-am născut lângă această biserică”
Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Băjeşti, comuna Bălileşti face parte din ansamblul istoric Mareş Băjescu, care datează din secolul al VXI-lea. În locul respectiv se găseau curţile boierului, casele şi acareturile. Până în ziua de azi a rămas doar biserica, cimitirul zidurile împrejmuitoare şi parte din pivniţele de sub casele boierului. Când a venit paroh la această biserică, preotul Constantin Marinescu a găsit un peisaj absolut deplorabil, zidurile era aproape distruse, vegetaţia spontană creştea pe ele, iar biserica era neagră la propriu pe zidurile interioare acolo unde cu secole în urmă exista fresca. „M-am născut aici, la 100 de metri de biserică, bunicul meu era epitrop la biserică şi mă lua cu el de mic la biserică. Când am ajuns paroh aici primul lucru pe care mi l-am propus a fost să reuşesc restaurarea picturii care aproape că nu se mai zărea”, spune preotul.
Investiţie de peste 3 milioane de lei
De acum 11 ani a început preotul Constantin Marinescu misiunea pe care şi-a propus-o, de a restaura biserica şi zidurile înconjurătoare, toate cu valoare istorică naţională. Banii i-a obţinut cu greu şi cu multă alergătură, valoare investiţiei până acum fiind de peste 2 milioane de lei. Mai are nevoie de 150.000 de lei pentru a finaliza toate lucrările, iar Direcţia pentru Patrimomiu, Cultură şi Culte Argeş îi promite tot sprijinul pentru a obţine şi aceşti bani de la Ministerul Cultură. „Oamenii din sat au contribuit şi ei cât au putut, practic cazarea şi masa muncitorilor care au lucrat atâta timp la restaurare a fost asigurată de ei”, spune preotul. „Faptul că am reuşit această restaurare, chiar dacă am avut foarte multe piedici şi momente grele, este cea mai mare realizare a vieţii mele, după copilul meu”, spune părintele parcă nevenindu-i nici lui să creadă că a reuşit să scoată la lumină un monument atât de important. Pictura din biserică a fost restaurată de către profesorul universitar Viorel Grimalschi şi, pe măsură ce au venit banii, s-a trecut şi la refacerea zidurilor înonjurătoare. „În 2008 a venit primul milion de lei, în 2009 al doilea milion, iar în ultimii doi ani, alte 700.000 de lei”, explică preotul paroh.
Calinic sus pe schele, în inspecţie
Însuşi ÎPS Calinic s-a implicat în realizarea acestui proiect cu toată susţinerea posibilă şi, periodic, venea să vadă cum mai merg lucrările. „În aceşti 11 ani, am plecat o dată patru zile în concediu şi când m-am întors mi-a spus tata că, într-o zi a văzut pe cineva căţărat pe schelă. la început s-a speriat ca mai apoi să vadă că era Calinic, venise să vadă ce s-a mai făcut. S-a implicat foarte mult şi se venea mereu să vadă cum merg lucrările”, îşi aminteşte Constantin Marinescu. „Aici s-a realizat această restaurare şi datorită acestui preot inimos care s-a implicat cu tot sufletul în refacerea complexului istoric. reabilitarea s-a făcut din banii Ministerului Culturii şi Cultelor, iar lucrările se apropie de final acum, după mulţi ani de la începere”, spune Cristian Cocea, director al Direcţiei pentru Patrimoniu, Cultură şi Culte Argeş.