Conform datelor publicate luni de Eurostat, aproximativ 8,3% din populația Uniunii Europene nu a putut își permite în 2022 să aibă o masă care să includă carne, pește sau echivalent vegetal odată la două zile. Aceasta reprezintă o creștere de un punct procentual față de situația din 2021. În plus, în rândul persoanelor expuse riscului de sărăcie, procentul celor care nu își puteau permite o masă adecvată în UE a fost de 19,7% în 2022, în creștere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu situația din 2021, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
Diferența dintre populația totală și cea expusă riscului de sărăcie în ceea ce privește capacitatea de a-și permite o masă adecvată era vizibilă și în rândul statelor membre ale UE. Bulgaria avea cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu își puteau permite o masă adecvată (44,6%), urmată de România (43%) și Slovacia (40,5%). La polul opus, procentul cel mai mic a fost înregistrat în Irlanda (5%), Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).
Când vine vorba de populația totală, 22,1% dintre români nu și-au putut permite în 2022 o masă adecvată, acesta fiind cel mai mare procent din UE, în contrast cu doar 1,4% dintre irlandezi.
Este important de menționat că capacitatea de a-ți permite o masă adecvată este un aspect inclus în Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 se concentrează pe eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030.