Mai sunt doar câteva zile până la Paşti. Ca de fiecare dată la o mare sărbătoare, românii vor pune pe masă ceea ce au ei mai bun, de la ouă la carne de miel şi de la mititei până la vin din belşug. masa copioasă de Paşte vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci când masa a fost săracă în proteine. După săptămânile de post, supra-alimentaţia în timpul sărbătorilor pascale vă poate pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Iată sfaturile cunoscutului medic cardiolog piteştean Adrian Tase, pentru cititorii acestui portal de ştiri.
„Postul şi masa de Paşte, două meniuri excentrice!”
Adriat Tase, medic cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, consideră că postul îndelungat poate provoca dezechilibre biologice mari în organism, cum ar fi carenţele proteice. „Creştinii au parte, într-o scurtă perioadă de timp, de două meniuri excentrice. În timpul postului, creştinii consumă foarte multe legume. Proteinele din legume şi fructe au o valoare biologică semnificativ mai mică, decât cele din ouă, lapte şi carne. În perioada de post, care are şi un rol benefic-acela de detoxifiere a organismului, pot apărea carenţe proteice. De aceea, copiilor lise recomandă să nu ţină post o perioadă mai mare de câteva zile. Postul mai poate duce la carenţe de amino-acizi esenţiali, care sunt 8 în organismul nostru. Cei mai importanţi sunt acidul linolenic (cunoscut ca Omega 3) şi acidul linoleic (Omega 6). Postul îndelungat duce şi la carenţe de vitamina A, D, E şi K, precum şi de câteva minerale importante. De aceea, ar fi ideal ca postul să fie monitorizat de către medicul de familie şi nu este recomandat celor care au o stare de sănătate precară sau au probleme metabolice,” a declarat Adrian Tase.
Mâncatul în exces poate fi fatal cardiacilor!
După o perioadă de câteva zile sau săptămâni de post, tendinţa omului obişnuit este aceea de a „ecupera” la mesele din timpul sărbătorilor. Acest lucru nu numai că provoacă celor mai mulţi disconfortul cauzat de balonare şi de indigestie, dar poate fi fatal persoanelor cardiace. „La masa de Paşti, principalii ‚actori’ sunt oul şi carnea de miel. Oul este foarte apreciat de organism, proteinele sale fiind total asimilabile. Carnea de miel are proteine fără prea multe toxine. La rândul său, vinul roşu conţine câteva substanţe foarte bune pentru organism. Problemele apar însă la excese… Din păcate, la fiecare sărbătoare mare, secţiile de urgenţă ale spitalelor sunt pline de oameni care au făcut fie excese alimentare, fie bahice. Excesele alimentare pot duce pacienţii nu numai la secţia de gastro-enterologie, ci şi la cardiologie sau chiar chirurgie. Specific că, în cazul cardiacilor, aceste excese pot duce chiar şi la deces,” a declarat Tase. Numărul mare de urgenţe care vin în ziua de Paşte, la spitalele din România, trebuie să îi pună pe gânduri pe aceia care abia aşteaptă să mănânce un miel întreg şi să bea vin în cantităţi industriale.