Un bărbat de 46 din Pitești și-a bătut și amenințat concubina. Autoritățile au emis un ordin de protecție provizoriu, iar bărbatul a fost reținut ieri pentru 24 de ore.
„Din verificări, s-a stabilit că, în seara zilei de 27 mai a.c., bărbatul ar fi amenințat-o și lovit-o pe concubina sa. În urma parcurgerii formularului de evaluare a riscului, a fost emis un Ordin de protecție provizoriu pentru 120 de ore, conform prevederilor Legii 217/2003 R pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, potrivit IPJ Argeș.
Ce presupune ordinul de protecție provizoriu
„În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc și prevede una ori mai multe măsuri de protecție, precum:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este proprietarul imobilului și reintegrarea victimei şi a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime precizate, faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a victimei;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Dacă s-a dispus evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, are dreptul de a solicita găzduirea în centrele rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau în adăposturile de noapte.
Este important de menționat că încălcarea, de către agresor, a oricăreia din măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune. Victima sau chiar martorii cazurilor de violență domestică pot sesiza polițiștii competenți, în scris sau direct ori telefonic, la sediul unităţilor de poliţie sau prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112. Dacă ordinul de protecție nu a fost emis (ca urmare a opoziției victimei și/sau din cauza inexistenței riscului inevitabil), victima se poate adresa cu o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție, la judecătoria în a cărei rază teritorială are domiciliul”, transmite IPJ Argeș.