Home Social Tehnici inovatoare, pentru ecologizarea Arpechim

Tehnici inovatoare, pentru ecologizarea Arpechim

de Dan Badea
28 vizualizări

La invitaţia grupului Envisan, societate care s-a angajat, prin contract, să ecologizeze deşeurile rezultate în urma funcţionării Rafinăriei Arpechim, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi  Pădurilor, a venit ieri în judeţul Argeş. Au fost prezenţi, dovedind implicare,  prefectul Gheorghe Davidescu,   candidatul PDL  în colegiul 9, Pitesti Sud,  Cătălin Teodorescu, primarii aceluiaş partid,  Constantin Bâlea şi Florin Frătică, ca şi  şefii de instituţii judeţene care se ocupă de protecţia mediului, respectiv Zoltan Kalman, directorul ARPM Piteşti, şi Ioan Ene, inspectorul-şef al Gărzii de Mediu. La evenimentul care a avut loc în comuna Oarja au mai participat şi oficiali de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, specialişti în domeniu.

Compania Envisan a încheiat un contract cu Petrom, prin care se obligă la ecologizarea şi reabilitarea a aproximativ 200.000 de metri cubi de nămol rezidual rezultat de la rafinărie. În acest sens, specialiştii societăţii au reuşit să pună la punct o instalaţie unică de tratare a deşeurilor, staţie ce combină mai multe tehnici ca :  bioremediere, centrifugare, stabilizare, recuperarea uleiului şi epurarea apelor. Pe scurt, prin tehnici inovatoare, reziduurile petroliere se transformă în nămol, iar mai apoi, prin procesare, din acesta se produce electricitate.Valoarea proiectului de la Arpechim a fost de peste 20 milioane euro.

„Mă interesează în primul rând orice investiţie care înseamnă decontaminare, un mediu mai sănătos şi o lume mai curată. Avem în România peste 2000 de situri contaminate, iar în acest moment derulăm proiecte de peste 170 de milioane de euro pentru decontaminarea acestora. Trebuie să facem ceva cu nămolul produs, acesta poate fi incinerat şi folosit la crearea de energie electrică. Petrom-ul s-a angajat să plătească orice decontaminare, ceea ce înseamnă, la nivel naţional, peste 400 de milioane de euro”, a spus Borbely. Acesta a mai spus că proiectele de genul celui de la Arpechim ar fi trebuit făcute de mult, pentru scăderea gradului de poluare şi îmbunătăţirea calităţii aerului.

Zoltan Kalman, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti, a fost cel care a revizuit autorizaţia de mediu a Arpechim, autorizaţie pe care a aprobat-o nu fără a impune anumiţi termeni şi parametri de poluare. „Din punctul de vedere al actelor de reglementare, pentru noi, totul este în regulă. Cei de la Arpechim, care lucrează cu Envisan, au autorizaţie integrată de mediu, revizuită în martie 2011, şi au şi nişte termene pentru eliminarea deşeurilor prin halde”, a precizat şeful ARPM Piteşti.

Comunicat de presă

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00