În ultimii ani, numărul mașinilor a crescut semnificant, atât la noi în oraș cât și în țară. Acest lucru a determinat municipalitatea să găsească noi idei pentru locuri de parcare. Acestea nu au întârziat să apară, de cele mai multe ori fiind în detrimentul mediului sau a locurilor de joacă pentru copii.
Parcare în detrimentul parcului
În urma unui comentariu primit pe site-ul nostru, ne-am deplasat la Școala nr. 14 „Alexandru Davila” din cartierul Nord, unde am constatat faptul că parcul școlii a fost distrus pentru a se face o parcare, unde am descoperit faptul că o mână de oameni și un bulzoder lucrau de zor, la următoarea parcare, chiar dacă în vecinătatea șantierului mai există o parcare de aproximativ o sută de locuri.
Acest lucru a adus multe nemulțumiri oamenilor care locuiesc în zona respectivă, aceștia considerând gestul administrației locale unul destul de deplasat.
„Mi se pare revoltător faptul că au început să distrugă parcul pentru a face parcări. Peste tot se încearcă să se facă mai multe zone cu spații verzi, dar la noi nu! Pendiuc vrea doar să avem asfalt să aibă ăștia unde să își parcheze mașinile.” a spus Maria Deceanu, locatară în zona Școlii nr. 14.
Costuri duble față de capitală pentru un loc de parcare
Dipă terminarea parcării de la Școala nr. 14, Primăria Pitești va închiria locurile de parcare locuitorilor din zonă la un preț dublu față de cel din București. Piteștenii au cerut, de-a lungul anilor, să închirieze locurile de parcare, iar acum când s-a votat în Consiliul Local, aceștia se plâng despre tariful prea mare.
Prețul este de două – trei ori mai mare decât tarifele practicate în București, unde chiria anuală variază de la 50 la 90 de lei pentru un loc de parcare.
Primarii de sector din Capitală au stabilit tarife diferite, în funcție de zonă, pentru locurile de parcare. Astfel în Sectorul 1, proprietarul unui apartament a primit un loc de parcare contra sumei de 50 de lei. La polul opus, cel mai mare tarif se practică în Sectorul 3, unde chiria pentru spațiul de parcare se ridică la 90 de lei. La Pitești, prețul stabilit inițial a fost de 100 de lei, pentru ca în cele din urmă, o dată cu aprobarea Regulamentului de închiriere, aleșii noștri să stabilească un tarif anual de 140 de lei. ”Am urmărit și noi cum s-a procedat și ce chirii se iau în Galați, Cluj, Brașov, Timișoara și Vaslui. Așa am ajuns la acest tarif. Aceste locuri de parcare trebuie trasate, întreținute, iar aceste lucrări costă. Oricum, ideea nu a fost să încasăm bani, ci să punem la punct problema locurilor de parcare”, argumentează Constantin Zichil, directorul Serviciului de Exploatare a Patrimoniului, instituție care gestionează și parcările de reședință.
Hotline pentru sugestii
Ideile pentru crearea de noi locuri de parcare sunt destul de puține. Angjații Primăriei Pitești nu au luat în calcul mulți factori înainte de a face proiectul pentru închirierea parcărilor. Astfel, pentru a rezolva aceste probleme dar si pentru alte sesizari, Pendiuc cere ajutorul cetățenilor, sugestiile fiind așteptate la două numere de telefon: 0348/44.44.66 și 0735.98.74.98.
„Sunt blocuri care au apartamente și nu au locuri suficiente de parcare. Cum rezolvăm situația? Și noi ne punem problema aceasta, îi rugăm și pe cetățeni să vină cu soluții, cu sugestii și vom vedea, pas cu pas, ce vom face în asemenea situații.“ a spus edilul.
Spațiul verde distrus pentru a lărgi trotuarul
În cartierul Craiovei se lucrează de zor pentru lărgirea trotuarului de aproape două săptîmâni. Muncitorii de la Administrația Domeniului Public distrug spațiul verde pentru a lărgi trotuarul. Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți de faptul că aceste lucrări distrug ce a mai rămas din locurile verzi.
„Nu pot să înțeleg de ce iar lucrează la trotuar. Acum câțiva ani au distrus trotuarul pentru a-l micșora și acum distrug spațiul verde pentru a lărgi. Noi plătim impozite ca să se joace ADP-ul cu asta?” a spus Daniela Florea, locuitoare în zona șantierului.
Edilul crede că are în vedere mediul
O declarație recentă a primarului Pendiuc consideră că protecția mediului este luată în calcul când vine vorba de crearea de noi parcări, lucru care este total pe dos.
„Noi avem în vedere şi protecţia mediului, dar spaţiul verde e cel pe care îl îngrijeşti, nu cel cu bălării, şopârle, şerpi şi alte mişcătoare. Ţelul nostru este ca fiecare apartament din Piteşti să aibă câte un loc de parcare. Sunt şi zone unde sunt mai multe locuri de parcare decât apartamente” a declarat Tudor Pendiuc.