Mai sunt puține zile până la sfârșitul acestui an, un an plin de frămânări în politica românească, cu mișcări controversate în economie, cu speranțe năruite pentru sute de mii de români și cu o situație internațională care ne face să privim, cu teamă, atât spre Est cât și spre Vest. Cineva spune că un pesimist este un optimist bine informat. În rândurile de mai jos, o să vă prezint 10 elemente care ne fac să nu privim anul care vine cu o deosebită încredere:

1.Accentuarea dezechilibrului bugetar. Creșterile salariale spectaculoase din multe zone ale sistemului bugetar au fost de bun augur doar, evident, pentru acei bugetari care s-au văzut cu plasa plină. Din păcate, multe instituții fac față cu greu acestor creșteri, unele având nevoie, acum, pe final de an, de bani de la bugetul central pentru a supraviețui. Aceste dezechilibre implică împrumuturi tot mai mari, de obicei externe, la dobânzi foarte ridicate. Cel mai probabil, ne vom aștepta la concedieri masive în rândul bugetarilor, comasări de instituții sau, în cel mai bun caz, tăieri salariale ca pe vremea guvernului Boc.

2.Lipsa investițiilor importante în infrastructură. Nici în 2019 nu vom inaugura vreun sector important de drum de mare viteză sau vreo cale ferată care să facă față necesităților acestui secol. Parțial, lipsa investițiilor în infrastructură este cauzată chiar de ceea ce am scris mai sus: mărindu-se salariile, au rămas puțini bani, chiar deloc, pentru investiții. Dacă mai punem la socoteală și lipsa de implicare a guvernelor din ultimii ani, atunci avem un tablou complet al acestui dezastru.

3.Mărirea de taxe și impozite. Din 2019, românii vor plăti impozite mai mari pentru mașini, iar patronii vor fi, de-a dreptul, strânși cu ușa, din punct de vedere fiscal, dacă ne gândim la desele creșteri, așa, din pix, ale salariului minim pe economie. Munca fiind supraimpozitată, cine are angajați va suporta cu greu anul care vine. Cetățeanul simplu nu scapă nici el, existând posibilitatea să plătim impozite pentru centralele de apartament, prețuri mai mari la combustibil sau chiar taxe și impozite locale mărite cu multe procente.

5.Situație politică foarte tulbure. Anul 2019 va fi anul în care coaliția aflată la guvernare va trebui să dea socoteală pentru activitatea de până acum, una deloc strălucită numai dacă ne uităm la principalii indicatori ai economiei. Cu un PIB umflat artificial, fără investiții adevărate în economie, nivelul de trai, pentru majoritatea dintre noi, se va deteriora. Cele două rânduri de alegeri, pentru europarlamentare și prezidențiale, vor inflama viața politică de pe la noi.

6.Leul o va lua la vale, scumpind importurile. Cum mare parte din alimente, să nu mai vorbim de automobile, electronice și electrocasnice provin import, românul va plăti mult mai mult pentru a avea un nivel minim de confort. Cea mai pesimista estimare e aceea ca, la finalul anului 2019, euro va ajunge la 5,2 lei!!!

7.Piața imobiliară va trece printr-o puternică criză. Bine, această criză se va manifesta mai puternic în orașele mici și medii, care nu au o puternică tendință de dezvoltare. În  București, Cluj sau Iași, ținând cont de avântul dezvoltării industriilor de vârf, cererea de spații pentru birouri și locuințe se va menține la un nivel relativ constant.

8.Firmele se vor împrumuta mai greu și mai scump, din cauza noilor reglementări bancare, dar și a haosului preconizat din economie. Deja sunt multe bănci care cer garanții imobiliare pentru o banală linie de credit.

9.Situația din Ucraina ar putea degenera. Există șanse minime ca România să fie prinsă în acest conflict, însă  economia va avea de suferit, o parte din exportatorii noștri fiind nevoiți să își restrângă activitate.

10.Gradul de euroscepticism va crește în rândul românilor, care deja se văd niște victime ale politicii de la Bruxelles. O relație tensionată cu UE poate afecta grav România la atragerea de foncuri eurpene, chiar și în sectoarele în care s-au făcut ceva progrese. Că, în rest, stăm foarte prost la atragerea banilor europeni, având o performanță de doar 18%.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here