Șapte metode simple pentru a extinde viața bateriei de mașină

Când vine vorba de mașini, nu este nimic mai neplăcut decât să rămâi în pană cu o baterie descărcată. La fel ca bateria telefonului mobilului sau laptopului, bateriile cu plumb acid au o durată de viață limitată și, în cele din urmă, își vor pierde capacitatea de a se încărca suficient pentru a porni mașina.

În medie, te poți aștepta ca o astfel de baterie să dureze aproximativ 42 de luni, dar acest interval de timp poate varia în funcție de o serie de variabile – cum ar fi clima caldă sau rece, durata călătoriei, dar și performanța circuitului de încărcare al mașinii.

Indiferent de condițiile în care este folosită mașina, iată 7 lucruri pe care să le iei în considerare pentru a prelungi viața bateriei tale: 

  1. Evită drumurile scurte

Bateria este folosită de fiecare dată când pornești mașina și este reîncărcată de motor în timpul călătoriei. Deci, dacă parcurgi distanțe scurte, va fi imposibil ca bateria să recâștige energia pierdută și, dacă repeți procedeul zilnic, tensiunea se va reduce constant până când nu va mai putea porni autoturismul. Menține puterea bateriei conducând frecvent pe distanțe lungi.

  1. Ai grijă să fie bine fixată

Vibrațiile pot reduce durata de viață a bateriei, deci este vital să utilizezi întotdeauna o clemă de baterie pentru a te asigura ca este corect montată și fixată în orice moment. În caz contrar, vibrațiile excesive ar putea deteriora componentele interne ale dispozitivului, creând scurtcircuite și reducându-i capacitatea de funcționare.

  1. Redu energia utilizata în timp ce motorul este oprit

Bateriile auto sunt mai viabile atunci când sunt menținute încărcate aproape de 100%. Așadar, ținerea farurilor sau a luminilor interioare aprinse în timp ce motorul nu funcționează este un mare nu. Înainte de ieși din mașină, asigură-te întotdeauna că toate funcțiile sunt oprite și verifică de două ori dacă luminile sunt stinse.

  1. Ține bateria curată

Ai grijă ca partea superioară a bateriei este curată, uscată și fără murdărie. Impuritățile acumulate pot crea un scurtcircuit al bateriei, ceea ce va conduce la deteriorarea acesteia. Când vei schimba bateria, asigură-te că ții cont de acest sfat. Pe magazinul online de baterii Sorgeti găsești o varietate largă de modele din care să alegi.

  1. Redu la minimum expunerea la căldură

O concepție greșită este că vremea rece distruge bateriile, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Bateriile auto trebuie să lucreze mai mult iarna pentru a porni motorul, dar, atunci când nu reușește, de cele mai multe ori motivul principal este deteriorarea suferită în timpul căldurii din vara anterioară.

Căldura extremă crește rata de evaporare a apei din celule. Frigul doar dezvăluie deficiențele bateriei slăbite, deoarece temperaturile scăzute afectează puterea de funcționare rămasă. Așadar, fă tot ce îți stă în putință pentru a reduce expunerea la temperaturi mari a mașinii.

  1. Verifică tensiunea o dată pe lună

Durata de viață a acumulatorilor cu plumb se va scurta dramatic cu cât sunt lăsați să se descarce parțial sau complet, astfel încât o verificare a tensiunii cu un voltmetru, o dată pe lună, este o modalitate excelentă de a avea grijă de bateria ta. O baterie cu plumb acid complet încărcată trebuie să aibă aproximativ 12,7 volți sau mai mare. Dacă este mai mică, asigură-te că o reîncarci cât mai curând posibil.

  1. Nu lăsa mașina nefolosită pentru perioade lungi de timp

Este vital ca bateriile auto cu plumb să fie păstrate complet încărcate în orice moment pentru a preveni deteriorarea. Indiferent de marcă, acestea se vor descărca în mod natural dacă nu sunt utilizate perioade lungi de timp.

Prin urmare, dacă îți dorești ca mașina să funcționeze fără probleme, asigură-te că întreții corespunzător bateria, ținând cont de cele de mai sus.

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Berta-Elena Dima

Născută pe 25 septembrie 1991, Berta Elena Dima este o tânără speranță a presei argeșene!  Este absolventă a Facultății de Jurnalism-Universitatea din Pitești, dar și deținătoare de Master pe Jurnalism Tematic la Universitatea din București! Ii place să scrie, sa danseze, sa se plimbe în aer liber si sa asculte muzică.  ,,Îmi place să observ societatea si sa relatez despre ce se întâmplă în jurul meu''  este mesajul jurnalistei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.