DNA, serviciile noastre secrete și alte instituții ale statului (ANI, Curtea de Conturi etc.) nu au nevoie de foarte mult timp pentru a aresta și a băga la zdup vreu mahăr, fie el afacerist autohton sau simplu primar. Ai luat șpagă 5000 de euro, adică prețul unui concediu cu familia prin vreo insulă grecească? Gata, dacă ai picat pe interceptări sau, mai rău, ți s-a făcut vreun flagrant ești Pa! Ca patron, ai obținut ceva facilități sau vreun contract baban cu statul și te-a dat unul în gât că ai dat șpagă? Ești și tu Pa!, bașca, drept bonus, ți se distruge și afacerea…

Asta e valabil pentru politicienii și oamenii de afaceri români, că nu am auzit ca DNA și alte instituții de forță să îi ia la întrebări pe diverși ,,investitor strategici’’ cu origini franceze, austriece, olandeze etc., deși practicile lor de a se impune pe vreo nișă a industriei sau comerțului românesc nu sunt cu nimic mai bune decât ale fraierilor noștri! Aș scrie că dimpotrivă!

Am mai scris-o și am mai spus-o de atâtea ori, atât aici, cât și pe la diferite emisiuni televizate pe unde mai sunt invitat: ce s-a ales de dosarele Microsoft și EADS? Că, până acum, doar oameni de afaceri români și politicienii de pe Dâmbovița au fost incriminați, unii chiar condamnați la închisoare cu executare. A fost vreun partener de-al lor, străin, luat la întrebări? I s-a retras vreunui ambasador care a făcut lobby pentru astfel de contracte păguboase acreditarea diplomatică? Din câte știu eu, nu! Cum se face că, daca doi parteneri de afaceri, unul român și altul american, de exemplu, fac o măgărie doar fraierul de român intră la pârnaie?

Cum se face că, în urma acțiunilor anticorupție din România oamenii de afaceri autohtoni sunt eliminați de pe piață, în favoarea firmelor cu capital străin? Cum se face că doar românii, în țara lor, sunt niște infractori, în timp ce mult-lăudatul capital străin ne-a transformat într-o colonie? De afacerea Bechtel mai știe cineva, ceva? Cum dracului să fie pierdut un contract?

Mai nou, fiscul român vrea să îi ia la întrebări pe românii care muncesc în străinătate și trimit bani rudelor, cică trebuie să justifice proveniența banilor… Adică, sume de genul 100, 300, 500, 1000 de euro, bani câștigați cu sudoare de milioanele de români care au ales să-și petreacă o parte din viață sau chiar restul zilelor departe de țară. Aici, fiscul nostru e foarte vigilent…

Dar, când reprezentanți ai mafiei italiene au introdus, prin metode discutabile, sute de milioane de euro pentru a fi spălați prin tot felul de firme de salubrizare și dezvoltatori imobiliari, cum au acționat autoritățile? Că au ajuns polițiștii italieni sa descindă pe frumoasele meleaguri mioritice, ca să ne scape de probleme… De altfel, ieri chiar am realizat un frumos material video pe tema asta (atenție, limbaj licențios!).

Așadar, dragi prieteni, e ușor să stigmatizăm o bună parte din mediul de afaceri și politic autohton, uitând că acest capital românesc, obținut și dezvoltat prin metode mai mult sau mai puțin discutabile, este pe punctul de a dispărea, cu complicitatea autorităților. Și, apoi, ne mirăm că nu mai găsim produse românești în hipermarketuri și că aproape toate lucrările importante de pe la noi sunt realizate de firme din străinătate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here