În ultimele luni, publicațiile noastre, Săptămâna Argeșeană și Argesplus.ro, au inserat în dese rânduri dezvăluiri despre mersul Justiției din județ. Am prezentat cum mai mulți judecători de pe meleagurile noastre au nenorocit, la propriu, zeci de cetățeni onești, cum unii dintre executorii judecătorești au comis abuzuri de neimaginat sau cum unii dintre magistrați au făcut averi colosale, bănuim cum, în ciuda salariilor relativ mici, de 1.000-2.000 euro, cu care sunt remunerați.
Demersurile noastre jurnalistice au fost, din fericire, completate și continuate și de alți colegi de-ai noștri, dată fiind și conjunctura neadmiterii României în spațiul Schengen, tocmai din cauza corupției, dar și a recentelor arestări din rândul unor magistrați cu renume. Că avem o clasă politică măcinată de corupție și de incompetență o știe și un copil de clasa a patra… Dezastrul generat de o clasă politică de doi bani, la nivelul social-economic, a fost completat de o Justiție a cărei balanță a fost tot timpul înclinată sub presiunea intereselor de tot felul și, mai ales, a banului. De aceea, în ultimele două decenii mii de români au ajuns să moară cu dreptatea în mână, mii de concetățeni au fost dați afară din case, închiși pe nedrept, puși să plătească despăgubiri pentru te miri ce, doar pentru că nu au avut ,,spate’’ corespunzător printre procurori și judecători sau nu au avut suficienți bani să plătească un avocat as în traficul de influență. De partea cealaltă, pe norocoșii sistemului juridic îi regăsim în grupările interlope de care legea se atinge rareori, și atunci fără un efect juridic demn de luat în seamă, în vârful clasei politice, unde marile acte de corupție nu sunt niciodată pedepsite, deși probe există cu carul sau în elita mediului de business, unde milioanele de euro îți asigură o protecție extrem de ridicată.
Zilele trecute, două judecătoare din București au fost reținute, fiind suspectate că ar fi primit mari sume de bani pentru a da verdicte favorabile în niște procese care vizau câteva personalități din peisajul dâmbovițean. Ulterior, presa centrală a relatat despre averile acestora, despre vilele impunătoare în care locuiau și despre luxul afișat în haine, mașini, excursii etc.. De menționat că tot acest scandal a pornit de la interceptarea unor discuții telefonice și ambientale… Adică, trebuie să o ascult pe doamna judecătoare cum își negociază șpaga, ca apoi să mă dumiresc de unde are vilă de un milion de euro, când salariul ei abia depășește 2.000 de euro. În orice țară normală din lumea asta, judecătoarea s-ar fi trezit cu Procuratura și Fiscul la ușă la primele informații legate de averea sa neoficială. ,,De unde ați avut doamnă bani de așa ceva? Cum vă permiteți să plătiți numai paza la vilă cât salariul dumneavoastră lunar, 7.000 de lei? La zdup cu ea și averea confiscată!,’’ ar fi spus legiuitorul neamț sau american. La noi, foarte mulți judecători și procurori trăiesc în vile de lux, în cartiere de lux, fiind pe picior de egalitate din punct de vedere material cu marii afaceriști. Magistrați deosebit de opulenți avem și la Pitești. Nici nu este greu de aflat cum aceștia au câștigat, la negru, sute de mii sau milioane de euro… Pe lângă șpăgile directe, foarte mulți dintre ei au ca parteneri de viață (dar nu în acte) avocați, care pot pleda la instanțele unde soții sau soțiile lor sunt judecători. Astfel de cazuri avem și la Curtea de Apel Pitești, și la Tribunalul Argeș și la judecătoriile din teritoriu. Și, cum mama dracului să câștigi deși ai legea de partea ta, când adversarul tău de la proces este reprezentat de un avocat a cărei nevastă este judecătoare? Din start, verdictul este hotărât în dormitor!
Pervertirea actului de justiție nu afectează doar pe subiecții săi, așa cum lasă să se înțeleagă ignoranții societății noastre. O justiție nedreaptă, care îi apără pe corupți și îi nedreptățește pe cei simpli, a condus la o răsturnare a piramidei valorilor. Cinstea și corectitudinea au fost aruncate de foarte mulți români în tomberonul societății, în condițiile în care banul și relațiile dictează peste tot! O justiție nedreaptă duce la nerespectarea unor principii fundamentale nu numai, abstract, la nivel de națiune, ci în comunitățile cele mai simple. Neaplicarea legii după principii corecte duce la nerespectarea ei și, foarte rapid, la căderea ei în desuet, chiar dacă este clamată ca fiind o regulă de bun simț. Doamne ferește să ai parte de justiția din România, deoarece vei avea de pătimit!
‘”…în ciuda salariilor relativ mici, de 1.000-2.000 euro, cu care sunt remunerați…” – cand scrii asa ceva, iti pui singur logica sub semnul intrebarii. fii cinstit si recunoaste… tu ce salariu ai?
Sincer,intr-o luna normala, de doi-trei ani ajung si eu pe acolo. Dar, fata de anumiti magistrati, abia visez sa imi iau un apartament in rate, mai ales ca publicatiile la care scriu sunt mare parte ale mele.